Matero – specjalne naczynko do parzenia yerba mate. Gwarancja smaku i aromatu

Herbata to napój, który często gości na naszych stołach. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki ulubionego napoju. Choć nadal najczęściej sięgamy po czarną herbatę z cytryną, to coraz chętniej próbujemy również innych naparów.

Ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości lecznicze i wyjątkowo intensywny aromat cieszy się yerba mate. Żeby czerpać pełnię przyjemności z rozkoszowania się jej smakiem, należy zadbać o odpowiednie podanie – mate nie powinno się zaparzać w kubku czy filiżance, lecz w specjalnie do tego celu przeznaczonym naczyniu o nazwie matero.

Matero, czyli jak odpowiednio podać mate

Pod tajemniczą nazwą matero kryje się małe naczynko, które powstało właśnie z myślą o parzeniu yerba mate. Wykonane jest z tykwy lub drewna, czasami pojawia się również w wersji glinianej. Wypełnia się je mate i zalewa wodą w temperaturze 75 stopni C. Tylko matero gwarantuje, że zaparzona mate będzie miała tak intensywny smak i zapach, jak mieć powinna. Herbatę należy pić przez specjalnie do tego przeznaczoną rurkę o nazwie bombilla. Tak przygotowany napój jest niezwykle aromatyczny i zapewnia długotrwałe orzeźwienie. Pobudza znacznie lepiej niż kawa, dostarcza mnóstwo witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz minerałów. Jego regularnie przyjmowanie znacznie wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję.

Jakie właściwości ma matcha?

Rynek herbat jest bardzo rozbudowany i osobie, która nie zna się na herbatach może być ciężko zdecydować się na jeden rodzaj. Oczywiście najlepiej jest próbować metodą prób i błędów, aż w końcu znajdzie się odpowiedni rodzaj napoju do naszych oczekiwań. Nie warto jednak poprzestawać na herbatach tak popularnych jak czarna i warto spróbować na przykład matcha.

matchaPrzyjęło sie przekonanie, że herbata zielona matcha należy do dobrych wyborów ze względu na nasze zdrowie, jednak jakie tak naprawdę posiada właściwości? Zawiera bardzo wiele minerałów i witamin: cynk, potas, wapń, sód, żelazo, beta karoten oraz błonnik pokarmowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Obniża poziom ciśnienia we krwi oraz złego cholesterolu. Dzięki właściwościom detoksacyjnym usuwa toksyny we krwi. Reguluje procesy trawienne oraz dodaje energii. Może z powodzeniem zastąpić kawę. Zawarte w niej przeciwutleniacze potrafią niwelować zgubny wpływ wolnych rodników na organizm.

Herbata matcha jest polecana także dla osób aktywnych, które dbają o dietę o tych, którzy chcą trochę schudnąć. Spala ona bowiem tkankę tłuszczową i przyspiesza metabolizm. Niektórzy badacze mówią, że pozwala spalać kalorie nawet trzy-cztery razy szybciej. Japończycy, którzy ją piją są narodem najdłużej żyjącym, co świadczy o tym, że herbata spowalnia procesy starzenia się.

Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze

Pyłek pszczeliWszyscy wiedzą o właściwościach zdrowotnych miodu, ale tylko osoby stosujące naturalne preparaty wzmacniające doceniają właściwości pyłku.

Pyłek pszczeli
Występuje także pod nazwą pyłku kwiatowego, jest produktem ubocznym w pasiekach. Zbierany jest przez pszczoły jako rezerwa pokarmowa na czas, kiedy nie kwitną rośliny. Zbierany z roślin i ziół ma niezwykle bogaty skład. Zawiera ponad 200 czynnych substancji, w tym witaminy, biopierwiastki, aminokwasy, węglowodany, sole mineralne, białka.

Taka różnorodność składników decyduje o właściwościach zdrowotnych pyłku pszczelego. Kuracja pyłkiem znacząco podnosi odporność organizmu, dlatego powinien być przyjmowany jesienią i na wiosnę. Eliminuje uczucie zmęczenia i znużenia, dodaje energię, więc szczególnie zalecany jest osobom żyjącym bardzo aktywnie i osobom starszym.

Bogaty skład pyłku kwiatowego sprawia, że powinny przyjmować go osoby z anemią lub stosujące diety odchudzające o monotonnym składzie(np. Dukana).

Wystarczy przyjmować pyłek 4 razy dziennie, by zauważyć wyraźną poprawę w kondycji organizmu. Pyłek należy przyjmować ok. 30 min. przed jedzeniem, lepiej jest przyswajany po rozpuszczeniu w wodzie lub mleku. Kuracja powinna trwać 2 miesiące, a potem trzeba zrobić przerwę.