Kurkuma, ale nie ta z Chin

Kurkuma to przyprawa, którą większość z nas ma w swojej kuchennej szafce i to nie tylko dlatego, że idealnie podkreśla smak chociażby kurczaka, ale ze względu na swoje właściwości.

Najpierw sprawdź jej jakość
Aby była naprawdę dobra to jednak trzeba wiedzieć jak ją wybrać, aby nie była zanieczyszczona. Najczęściej bowiem kupujemy ją nie od producentów, ale od dystrybutorów, którzy najzwyczajniej w świecie nas oszukują i dodają do niej różnych substancji, aby zwiększyć jej objętość. Aby sprawdzić jej jakość wystarczy rozpuścić ją w wodzie i jeżeli wówczas na dnie zrobi się osad, to znaczy że zostaliśmy oszukani i lepiej poszukać produktu lepszego gatunku.

Nie z Chin, a ze Sri Lanki
Jeżeli chodzi o jakość kurkumy to powinna ona być też wolna od zanieczyszczeń. Niestety same oznakowania na opakowaniach nie zawsze dają prawdziwy obraz, więc zwróćmy chociaż uwagę na kraj jej pochodzenia. Z pewnością unikać należy tej, która jest sprowadzana z Chin, bowiem tam ziemia wciąż jest zanieczyszczona sporą ilością metali ciężkich, a zwykle najlepszej jakości jest ta ze Sri Lanki, która ma optymalny klimat, a rolnictwo jest jeszcze w dużej części tradycyjne.

Spożywajmy kurkumę regularnie, ponieważ może ona uchronić nas przed wieloma chorobami, ale musi ona mieć najwyższą jakość, inaczej z pewnością nam nie pomoże.

Herbata earl grey – właściwości smakowe i zdrowotne

Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków. Na naszych stołach gości codziennie, serwowana do śniadania czy kolacji, podawana w trakcie spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, herbata ma również wiele zalet zdrowotnych – korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego warto regularnie sięgać po klasyczną czarną earl grey?
Korzyści płynące z picia herbaty earl grey

Czarna herbata oprócz tego, że doskonale smakuje i kusi intensywnym aromatem, to jeszcze ma wiele korzyści zdrowotnych. Koi nerwy, reguluje pracę serca, pobudza do działania. Korzystnie wpływa także na układ trawienny, pozwalając pozbyć się przykrych dolegliwości, takich jak refluks. Jak się okazuje, doskonale wpływa także na stan zębów, dostarczając dużych ilości naturalnego fluoru. Co więcej, ta odmiana herbaty zawiera także katechiny, czyli naturalny antybiotyk pozwalający szybko zwalczyć infekcje.
Jak prawidłowo przygotowywać czarną herbatę?

Jeśli herbata earl grey ma zachować swoje zdrowotne właściwości, należy odpowiednio zaparzać. Napar najlepiej przygotowywać w porcelanie, zalewając torebkę wrzątkiem i parząc ją przez około 3-4 minuty. Po upływie tego czasu, torebkę należy wyjąć – w przeciwnym razie napój nie tylko straci smak i aromat, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne.