Mądre odchudzanie

Wiele osób boryka się z nadprogramowymi kilogramami. Te, które decydują się na walkę z nimi, zazwyczaj mają problem z ułożeniem dla siebie odpowiedniej diety. Zaczynają od katorżniczej głodówki i wyczerpujących ćwiczeń. Tymczasem wcale nie jest to dobry pomysł – większość takich diet kończy się efektem jo-jo.

Zbilansowana dieta

Osobom, które pragną zgubić kilka kilogramów i poprawić swoją sylwetkę, zaleca się wizytę u dietetyka. jest to osoba, która za odpowiednią opłatą ułoży zbilansowany, zdrowy jadłospis, który będzie dostarczał potrzebnych minerałów i składników odżywczych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, dietetyk bierze pod uwagę nie tylko możliwości finansowe klienta, ale również jego upodobania smakowe.

Mądra dieta wcale nie oznacza głodzenia się. Oczywiście, wymaga ona wyeliminowania niezdrowego jedzenia, tzw. pustych kalorii i ograniczenia używek.

Suplementacja Colon C Slim

Na rynku istnieje wiele godnych polecenia preparatów, których głównym zadaniem jest wspomaganie odchudzania – jednym z nich jest Colon C Slim z OrklaCare. Dzięki zawartości melonowca właściwego, ma on działanie redukujące tkankę tłuszczową.

Duża zawartość błonnika zapycha żołądek, sprawiając, że uczucie głodu nie jest tak dokuczliwe. Ponadto błonnik poprawia perystaltykę jelit i pozytywnie wpływa na ich pracę, ułatwiając trawienie i przyspieszając metabolizm.

Tabletki nie sprawią, że człowiek magicznie schudnie bez żadnego wysiłku, jednak mogą ten proces znacznie ułatwić i przyspieszyć.

Czym charakteryzuje się kawa robusta?

Kawa robusta często porównywana jest z kawą arabicą. Jednak niewiele osób wie, czym się charakteryzuje.

Obecnie robustę uprawia się w zasadzie na całym świecie. Pochodzi ona z Afryki, a dokładniej z Kongo. Została odkryta dość późno, bo dopiero w XIX wieku. Niekiedy nazywa się ją również kawą kongijską. Obecnie jej największym importerem jest Wietnam. Do Azji kawa ta trafiła wraz z francuskimi kolonistami. Dzisiaj w sklepach spotkać można również robustę z Indii, Indonezji czy Ugandy.

Mocna i wyrazista kawa robusta jest stosunkowo łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na niewielkich wysokościach. Preferuje klimat ciepły i wilgotny. Rośnie dobrze w temperaturze powyżej 24 stopni Celsjusza. Lubi też opady deszczu. Dojrzewa przez 11 miesięcy. Jest odporna na szkodniki. Odstrasza je wysoka zawartość kofeiny. Kawa ta zresztą z tego słynie. W 240 ml robusty znajduje się aż 265 mg kofeiny.

Kawa robusta jest mocna, ostra i wyrazista. Dobrze komponuje się z mlekiem. To właśnie jej ziarna są wykorzystywane w wielu mieszankach kawowych do espresso. Oprócz tego robusta jest wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz do wzbogacenia smaku arabiki w wielu mieszankach. Zresztą taką mieszankę można zrobić i w domu.