Amarantus – do czego można stosować ziarno Indian?

amarantus

Amarantus znany jest światowych rynkach jako superfood. Jest to spowodowane jego niezwykłymi właściwościami i bogatym składem, które doceniali już rdzenni mieszkańcy obu Ameryk. Jest odpowiedni zarówno dla wegetarian i wegan, jak i osób cierpiących na celiakię.

Cenne składniki w starożytnym ziarnie

Amarantus cechuje się bogatym w składniki odżywcze składem. Jest on doskonałym źródłem zarówno mikro, jak i makroelementów. Będzie niecenionym źródłem białka dla wegan. Zwłaszcza, że w parze z nim występuje również w amarantusie witamina B12 i żelazo, które to składniki dla wegan są niezwykle cenne.

Amarantus posiada 3 razy więcej błonnika niż inne popularne ziarna, co sprawia, że dodanie produktów amarantusowych do posiłku poprawi trawienie i perystaltykę jelit.

Amarantus w sklepach

Coraz częściej zaczyna się pojawiać w tradycyjnych sklepach spożywczych, jeśli go tam jednak nie znajdziemy, zawsze odwiedzić możemy specjalne sklepy ze zdrową żywnością.

Mąka z amarantusa, płatki, kasze, czy amarantus ekspandowany świetnie sprawdzą się do przygotowywania pełnowartościowych, a zarazem szybkich posiłków.

Wprowadzenie do kuchni produktów pochodzenia amarantusowego pozwoli nie tylko wzbogacić dietę o cenne składniki, ale również przeciwdziałać miażdżycy i nowotworom.