Herbata earl grey – właściwości smakowe i zdrowotne

Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków. Na naszych stołach gości codziennie, serwowana do śniadania czy kolacji, podawana w trakcie spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, herbata ma również wiele zalet zdrowotnych – korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego warto regularnie sięgać po klasyczną czarną earl grey?
Korzyści płynące z picia herbaty earl grey

Czarna herbata oprócz tego, że doskonale smakuje i kusi intensywnym aromatem, to jeszcze ma wiele korzyści zdrowotnych. Koi nerwy, reguluje pracę serca, pobudza do działania. Korzystnie wpływa także na układ trawienny, pozwalając pozbyć się przykrych dolegliwości, takich jak refluks. Jak się okazuje, doskonale wpływa także na stan zębów, dostarczając dużych ilości naturalnego fluoru. Co więcej, ta odmiana herbaty zawiera także katechiny, czyli naturalny antybiotyk pozwalający szybko zwalczyć infekcje.
Jak prawidłowo przygotowywać czarną herbatę?

Jeśli herbata earl grey ma zachować swoje zdrowotne właściwości, należy odpowiednio zaparzać. Napar najlepiej przygotowywać w porcelanie, zalewając torebkę wrzątkiem i parząc ją przez około 3-4 minuty. Po upływie tego czasu, torebkę należy wyjąć – w przeciwnym razie napój nie tylko straci smak i aromat, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne.