Czym jest nattokinaza?

Nattokinaza otrzymywana jest w procesie fermentacji soi, którą wywołują bakterie Bacillus subtilis. Enzym został odkryty prze Hyroyouki’ego Sumi, który szukał leku na choroby serca.

Działanie

Badania wskazują na to, że nattokinaza jest w pełni bezpieczna, działa silniej niż aspiryna nie powodując przy tym skutków ubocznych.  Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, powoduje wzrost produkcji plazminy oraz utrzymuje ciśnienie krwi na normalnym poziomie. Zapobiega więc powstawaniu nadciśnienia, wysokiemu poziomowi złego cholesterolu we krwi oraz rozwojowy cukrzycy. W naczyniach krwionośnych nie odkładają się złogi, które mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu lub niewydolności nerek.

Stosowanie

Według badań już miesiąc spożywania natto powoduje spadek poziomu cholesterolu nawet o 10%. Kwas linolenowy oraz lecytyna rozpuszczają go i wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych. Zalecana porcja to minimum 10g natto dziennie (około 20 ziarenek soi). Składnika tego nie można w zasadzie przedawkować. Bogaty jest bowiem w witaminę K2, której organizm nie magazynuje. Fermentowaną soję zaleca się spożywać regularnie, ale w niewielkich dawkach. Wystarczy jedna porcja w ciągu 24 godzin.