Mięta i imbir na lepsze trawienie

Do najpowszechniejszych objawów niestrawności należą m.in. ból brzucha, skurcze żołądka czy zgaga, a także wiatry i wzdęcia. Te nieprzyjemne dolegliwości można jednak załagodzić. Służą do tego napary ziołowe przygotowane z roślin, które wspomagają procesy trawienne. Bardzo wiele z tych ziół to popularne przyprawy, dlatego oprócz poprawy aromatu mogą również polepszyć trawienie.

Mięta pieprzowa

Jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych jest popularna mięta pieprzowa. Jej liście to doskonałe zioła na trawienie. Są one przerabiane nie tylko na susz, ale również olejki. Szczególnie cennym ich składnikiem jest mentol. Wykazuje on właściwości rozkurczowe, dezynfekujące i chłodzące, a także przeciwbólowe. Wśród wielu dostępnych ziół na trawienie to właśnie napar z mięty doskonale sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości skurczowych, dotyczących jelit i żołądka.

Imbir lekarski

Równie popularną rośliną przyprawową jest imbir. Zawiera on składniki, które działają pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, żółci oraz śliny. Imbir jest bardzo dobrym środkiem wspomagającym trawienie i łagodzącym nudności. Wykazuje również silne działanie przeciwutleniające. Smak imbiru poprawia smak wielu potraw, jednak może być spożywany także w formie naparu. Sprawdza się również jako dodatek do herbaty.