Właściwości i wykorzystanie mirry

Mirra (przykład w sklepie CzaryMary) jest rośliną należącą do rodziny balsamowców. Znana jest chyba wszystkim, chociażby poprzez wzmiankę na jej temat w Piśmie Świętym. To ona została podarowana przez Trzech Króli Jezusowi w dniu Jego narodzenia. Jednak mirra to nie tylko historyczna roślina. To środek wykorzystywany również i dziś.

Właściwości mirry

Mirra ma ogromne znaczenie w laryngologii. Składniki w niej zawarte działają odkażająco. Co więcej, pomagają one w gojeniu się blizn a także – w zmniejszaniu ryzyka zakażenia ran. Gumożywica mirry zawiera również specyficzne olejki eteryczne. Charakteryzują się one właściwościami przeciwbólowymi i rzecz jasna – przeciwzakaźnymi.

Wykorzystanie mirry

Mirrę wykorzystuje się głównie w przypadku leczenia zakażeń jamy ustnej i okolicy zębów. Jej składniki są bardzo pomocne np podczas redukcji negatywnego wpływu owrzodzeń, powstałych na wskutek oddziaływania mechanicznego protez zębowych. W znacznie mniejszym zakresie wykorzystuje się mirrę w leczeniu niewielkich ran a konkretnie – zmniejszając ryzyko powstawania w ich obrębie zakażeń.

Jak wykorzystać mirrę? Najlepiej sporządzając z niej nalewkę w stosunku 1:5 z 90-procentowym etanolem. Można nią zarówno płukać usta, jak również przemywać rany.