Czym charakteryzuje się kawa robusta?

Kawa robusta często porównywana jest z kawą arabicą. Jednak niewiele osób wie, czym się charakteryzuje.

Obecnie robustę uprawia się w zasadzie na całym świecie. Pochodzi ona z Afryki, a dokładniej z Kongo. Została odkryta dość późno, bo dopiero w XIX wieku. Niekiedy nazywa się ją również kawą kongijską. Obecnie jej największym importerem jest Wietnam. Do Azji kawa ta trafiła wraz z francuskimi kolonistami. Dzisiaj w sklepach spotkać można również robustę z Indii, Indonezji czy Ugandy.

Mocna i wyrazista kawa robusta jest stosunkowo łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na niewielkich wysokościach. Preferuje klimat ciepły i wilgotny. Rośnie dobrze w temperaturze powyżej 24 stopni Celsjusza. Lubi też opady deszczu. Dojrzewa przez 11 miesięcy. Jest odporna na szkodniki. Odstrasza je wysoka zawartość kofeiny. Kawa ta zresztą z tego słynie. W 240 ml robusty znajduje się aż 265 mg kofeiny.

Kawa robusta jest mocna, ostra i wyrazista. Dobrze komponuje się z mlekiem. To właśnie jej ziarna są wykorzystywane w wielu mieszankach kawowych do espresso. Oprócz tego robusta jest wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz do wzbogacenia smaku arabiki w wielu mieszankach. Zresztą taką mieszankę można zrobić i w domu.