Herbata z Catuaby – co to jest i jak ją zaparzyć?

Catuaba to małe drzewko rosnące głównie w amazońskiej puszczy. Z jego kory robi się niezwykłą w swym działaniu herbatę.

Przede wszystkim jest to niezwykle silny afrodyzjak. Ponadto podnosi znacząco poziom endorfin, przez co działa jak lekki środek antydepresyjny  Reguluje także sen- polecana jest szczególnie osobom nerwowym, żyjącym w ciągłym stresie. Podnosi także odporność organizmu. Regularnie pita pomoże z pewnością również zwalczyć infekcje wirusowe i bakteryjne.

Jednak po zakupie wiele osób zastanawia się, w jaki sposób ją zaparzyć. Bowiem herbata z Catuaby wygląda jak ścinki drewna z tartaku. Otóż zalecana dawka Catuaby to 2 g- na 150 ml, czyli na średni kubek (250 ml) to będzie jedna łyżeczka. Zalewamy następnie korę wodą o temperaturze 96 stopni- to oznacza, że czekamy chwilkę po wyłączeniu się czajnika, nie zalewamy kory wrzątkiem. Następnie podgrzewamy napar na mały ogniu przez 5 min. Następnie musimy jeszcze odstawić napar na 10- 15 minut do naciągnięcia.

Co ważne- herbata nie traci swoich właściwości jak ostygnie. Jeśli więc lubimy chłodną herbatę, możemy rano przygotować sobie napar na cały dzień. Należy jednak pamiętać, że herbaty z Catuaby nie powinno się pić więcej niż trzy filiżanki dziennie, zaś kobiety w ciąży i dzieci w ogóle nie mogą jej spożywać.