Jak spożywać szałwię hiszpańską?

Roślina, która ma w sobie zarówno białko, błonnik, magnez, żelazo, białko, przeciwutleniacze oraz kwasy Omega-3, staje się pożądana przez wszystkich. Każda dieta, której częścią będzie szałwia hiszpańska, a dokładniej jej nasiona chia, będzie wartościowsza i zdrowsza. Jednak potrzeba do tego odpowiedniej wiedzy związanej z konsumpcją tej rośliny.

Główna zasada mówi, że nasiona chia powinno się spożywać, jednak po wcześniejszym ich zmoczeniu. Należy pozostawić je w małej ilości wody, aż nabiorą żelatynową powłokę. Dzięki temu proces trawienia będzie znacznie szybszy, a dodatkowo uwolni się więcej wartości spożywczych.

chia - nasiona szałwi hiszpańskiejWażną informacją jest to, że nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają neutralny smak, więc bez problemu można je dokładać do wielu potraw. Najczęściej są to sałatki, ciasta, pieczywa, naleśniki czy koktajle.

Jak wszystko na tym świecie, kiedy stosuje się coś w zbyt dużej ilości, wywołuje niepożądane efekty. Warto, więc trzymać się zalecanej dawki dla nasion chia. Toteż, jeśli chodzi o dzieci to nie powinny one jeść więcej niż łyżkę dziennie. Natomiast dorośli mogą pozwolić sobie na dwie łyżki. Ważne jest, aby nie przechowywać nasion dłużej niż 4 lata.

Postępując w ten sposób będziemy cieszyć się dłużej dobrym zdrowiem. Dlatego szałwia powinna znaleźć się w każdym domu.