Mleko ryżowe alternatywą dla mleka krowiego

mleko ryżoweDieta bez produktów mlecznych do niedawna kojarzyła się głównie z dziećmi, które nie tolerowały laktozy. Obecnie na diecie bez produktów nabiałowych, powstających z mleka krowiego, coraz częściej są również osoby dorosłe, które zamiast mleka krowiego wybierają jego zdrowszą, roślinną alternatywę, czyli mleko ryżowe. Gotowe mleko można kupić w marketach czy sklepach ze zdrową żywnością, można je również przygotować w domu.

Jak przygotować mleko ryżowe
Do przygotowania mleka ryżowego potrzebne będzie około 100 g ryżu oraz woda do jego ugotowania. Ryż gotujemy w wodzie, w której może być również laska wanilii, do całkowitego wchłonięcia wody. Po ugotowaniu ryż należy przełożyć do oddzielnego naczynia, zalać 4 szklankami wrzątku i zmiksować na jednolitą masę. Całość należy przecedzić, a jeśli okaże się, że mleko jest zbyt gęste, można je rozrzedzić dodając gorącą wodę. Takie mleko można pić, można je również wykorzystywać do robienia deserów, smażenia naleśników czy placków.

Co zawiera mleko ryżowe
Mleko z ryżu nie zawiera laktozy i kazeiny, może być również wykorzystywane przez wegetarian, alergików czy osoby chore na cukrzycę, ale jedynie w przypadku mleka ryżowego robionego w domu. Mleko z ryżu zawiera więcej węglowodanów, jednak nie zawiera błonnika czy wapnia. Do przygotowania mleka można wykorzystywać ryż biały lub brązowy.