Olej kokosowy: http://www.czarymary.pl/t/olej-kokosowy szturmem wdarł się na listę światowych bestselerów kuchennych. Dzięki swoim właściwościom oraz dobroczynnemu wpływowi na organizm zyskał sobie już całkiem sporą rzeszę zwolenników. Olej kokosowy nie tuczy, korzystnie wpływa metabolizm oraz zawiera wiele dobroczynnych składników odżywczych. Używany do smażenia nadaj potrawom doskonały smak oraz delikatny kokosowy aromat. Sprawdza się na wielu płaszczyznach, dlatego od pewnego czasu jest to prawdziwy must have w każdej kuchni.
Olej kokosowy rafinowany
Rafinacja to proces polegający na poddaniu tłuszczu obróbce w wysokiej temperaturze oraz przy użyciu środków chemicznych. Taki proces pozbawia go niektórych cennych składników odżywczych i sprawia, że staje się mniej wartościowy niż w chwili jego pozyskania. Nadaje się do smażenia, ale ma zdecydowanie mniej intensywny smak i aromat. Może to być zaleta w przypadku osób, którym zbyt intensywny kokosowy zapach nie odpowiada. Olej kokosowy rafinowany jest z reguły tańszy od swojego nieoczyszczanego kuzyna. Znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Olej kokosowy nierafinowany
Nie podlega procesom oczyszczania i posiada więcej właściwości odżywczych. Charakteryzuje się bardziej intensywnym zapachem i smakiem.