Buraczek mielony – właściwości i zastosowanie

Buraczek mielony to nie tylko aromatyczna, korzystnie wpływająca na smak potraw przyprawa, ale również źródło wielu witamin i minerałów. Proszek na bazie buraka zachowuje wszystkie właściwości jednego z najzdrowszych warzyw korzennych, ale daje znacznie większe możliwości kulinarne. Jak włączyć go do swojego menu i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Jakie są właściwości prozdrowotne buraka?

Buraki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto regularnie po nie sięgać, żeby dostarczyć sobie cennych witamin i minerałów. W wersji mielonej buraczek zachowuje wszystkie właściwości świeżego korzenia. Jest potężnym źródłem żelaza i kobaltu. To warzywo, które pomaga zapobiegać anemii i jest polecane zwłaszcza dzieciom oraz osobom na diecie roślinnej. Dodatkowo buraczek mielony (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/suszone-warzywa/buraczek-mielony) to także cenne źródło wapnia, magnezu, potasu oraz cynku. Buraki wspomagają pracę narządów wewnętrznych, mają działanie krwiotwórcze, a także pomagają usuwać z organizmu toksyny.

Jak stosować w kuchni buraczek mielony?

Buraczek mielony idealnie nadaje się do stosowania jako przyprawa. Pomoże nadać tradycyjnemu barszczowi przyjemny smak i aromat, świetnie wzmocni jego intensywność. Można stosować go jako przyprawę także do innych zup czy warzywnych sosów. Dodając buraczek mielony do kasz, ryżu czy makaronów, można osiągnąć nowe, zaskakujące połączenia i zaskoczyć gości nowymi smakami. Buraczek mielony nadaje się także do ciast i wypieków, ponieważ nadaje im ładny, czerwony kolor (to naturalny, zdrowy barwnik), a także przyjemną słodkość.