Aronia czarnoowocowa w profilaktyce nowotworów i cukrzycy

aronia zioła owoce

Nowotwory i cukrzyca są jednymi z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Dotykają zarówno dorosłych jak i dzieci. Mimo, iż współczesna medycyna jest na bardzo wysokim poziomie, to wciąż leczy, ale nie zapobiega. Aronia czarna, to bomba witamin, które wspierają profilaktykę przed zachorowaniem na te niewdzięczne schorzenia, dlatego warto włączać ją do swojej codziennej diety.

Aronia czarnoowocowa właściwości lecznicze w chorobach nowotworowych

Flawonoidy oraz antocyjany są naturalnymi antymutagenami, które chronią układ odpornościowych człowieka przez chorobami nowotworowymi. Dużą ich zawartość można spotkać w aronii czarnej, której nie trzeba stosować w postaci surowej. Doskonale sprawdza się w sokach tłoczonych na zimno, gdzie zachowuje najwięcej swoich wartości odżywczych, ale również dżemach i konfiturach, które z kolei można dodawać do ciast, herbat lub słodkich deserów. Antocyjany wydłużają żywotność komórek organizmu oraz poprawiają ich jakość funkcjonowania, z kolei kwasy fenolowe stanowią barierę przed ewentualnych zagrożeniem pochodzenia nowotworowego.

Aronia czarna, jako pomoc w zagrożeniach cukrzycy

Owoce aronii czarnej polecane są także cukrzykom, ponieważ zawierają duże stężenie antyoksydantów, które to obniżają poziom glukozy we krwi i moczu. Właściwości tego elementu diety stymulują wychwytywanie glukozy, zwiększone wydzielanie insuliny, a także redukują stres oksydacyjny. Więcej informacji na temat aronii można znaleźć tutaj.