Na diecie – orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca charakteryzuje delikatny i bardzo słodki smak. Jak na orzechy, zawierają niewiele kalorii, a bardzo dużo witamin oraz minerałów, co sprawia, że są dozwolone także podczas diety. To doskonała wiadomość dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale uwielbiających słodkie posiłki: nerkowiec z powodzeniem może zastąpić batonika, a właściwości prozdrowotne tych orzechów są nieocenione.

Zdrowe serce dzięki orzechom

W składzie orzechów nerkowca znaleźć można nienasycone kwasy tłuszczowe, a także magnez i potas. Dzięki tym składnikom odżywczym, organizm ma możliwość obniżenia poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, a dodatkowo tętnice ulegają rozszerzeniu, a w konsekwencji zmniejsza się ciśnienie tętnicze krwi i maleje ryzyko zawału.

Witamina K, która również znajduje się w tych orzechach, z powodzeniem poprawia krzepliwość krwi, a tym samym przeciwdziała na przykład krwotokom z nosa, a także przyspiesza zasklepianie się skaleczeń i ran.

Na nerwy – nerkowiec!

Orzechy nerkowca są bogatym i kompleksowym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki nim możemy sprawnie uzupełnić niedobory tych witamin, a tym samym pozbyć się takich konsekwencji niedoborów jak nadmierna podatność na stres, problemy z koncentracją oraz zasypianiem (lub odwrotnie – nadmierną sennością i chronicznym zmęczeniem).

Witaminy z grupy B wpływają również pozytywnie na nasz wygląd, poprawiając wizualny stan włosów, paznokci oraz cery i tym samym sprawiając, że lepiej się czujemy we własnym ciele.